Tuesday, March 1, 2011

Interview Pegawai Pendidikan Pengajian Tinggi DH41

Semalam(1 MAC 2011) tarikh aku interview untuk position Pegawai Pendidikan Pengajian Tinggi (DH41). Interview ni under SPP.time dapat surat tu mcm tekezut sbb aku tak tahu bile ntah aku apply & under apa pon aku tak tahu.rupanya benda ni under Jobsmalaysia. aku malas nak pergi tp pergi jela...dapat gak experience interview.

Sebelum hari interview, aku dah survey2 blog-blog orang pasal interview ni. Macam-macam soalan2 ,lebih kepada pengetahuan am......Aku survey & cari la sikit2 info untuk aku study.Tapi alkisah cerita nyer.....mlm isnin tu aku terlampau penat mlm tu , so aku decide untuk tido je malam tu.hahahaha~tak study satu habuk pon....ingat bgn pagi nak study la sikit2...skali pg2 peyut ku sgt sakit :( tahap tk leh nak jalan. tp aku gagahkan diriku..cewahhh...letak Mustajab Extra Hot.hmm.....kul 7 aku gerak ngn papaku.antar adik-adik aku ke sekolah dulu.pastu direct hantar aku p interview...JEM GILE pg td.....aku lambat 15min ke tpt inerview.nasib baik urusetia ok & tak marah....sampai2 diorg suh susun sijil ikut susunan diorg.pastu isi kedatangan & tunggu kat depan bilik interview. kul 9.45am aku masuk bilik interview 14"
Step2 sblm masuk (hahaha!)
1-ketuk pintu & bagi salam
2-bagi fail sijil & pergi ke kerusi & ckp TQ
3-duduk tanpa bongkok(hehe~baru confidence)
4-tgg soalan dr interview
Interview pon bermula.Ni la apa yg ditanya:
1-perkenalkan diri
2-soalan pengetahuan am
Sebutkan DASAR-DASAR EKONOMI di Malaysia (glupppp...telan air liur gak aku time ni.tapi usaha gak jawab ...wakakakaka...:)
3- Isu semasa
- Wanita sekrang lebih maju dari lelaki.Dimanakah lelaki?(aku pon goreng la sampai hangit!)
- Macam mana nak atasi isu rakyat malaysia yang masih enggan mendaftar untuk SPRM (dlm hati aku"aku pon belom" nasib baik dia tk tanya dah daftar ke belom...ngeh2 nasib baik dia macam tanya pendapat or cara atasi je.fuhhh....goreng la jawabnyer...)

4-Soalan more on IT

- What is Artificial Intelligence? ( ingat2 lupa tp time ni ingat PN NADIA je, sbb dia la yg ajar aku ni...main hentam je pastu org tu angguk je..taktahu betul ke tak...hehe~)
- What is the example of Artificial Intelligence System?(mula2 aku bg jwpn dia kata jwpn aku tu application so dia nak system..dia bg contoh "fuzzy Logic" , aku ingat mira time ni , sbb dia wat final project on fuzzy logic, setiap orang mmg kene present tajuk2 AI ni time kat arau dulu tp aku tak ingat gak...perah punya perah...pastu dia kata , takpela....pastu dia tolong jawabkan "NEURAL NETWORK dsb" wakakakakaka....otak tak jalan kot time peyut sakit)

Time Soalan 1, 2, 3 aku cakap in BM sbb yang tanya tu dlm BM, Time soalan 4 tu, dia tanya result MUET (wakakakaka!) , bile dah bgtau result , dia kata ok so sy nak uji la english u.so kene la speak in english.... sbb position ni untuk jadi LECTURER Politeknik & Kolej komuniti....

Habis je aku keluar bilik & cite kan kat candidates lain ....Dapat ke tak dapat tawakkal jela , kalau ada rezki ada la, kalau takde takpe.leh cube lgi.....then balik terus tido sbb terlampau letih & sakit peyut masih tak ilang....Apapun pengalaman tadi akan ku simpan untuk next interview.


OK! ni saja yang aku nak kongsi ngn korang.kot2 la ada yang nk p interview yg sama gak nnti.leh refer.

4 comments:

  1. good luck.. akak pon gi hari yang sama.. tak silap ada borak ngan awak..

    ReplyDelete
  2. saya pun pergi interview pd hari yg sama. pengkhususan IT gak...so awak dpt ke jawatan ni?

    ReplyDelete
  3. hai..hehe.. cam pelik pulak tetiba nak hai kan? dyh cuma nak kasik tahu dayah sdg luangkan masa kat blog faz.. so.. jgn la pelik klu tetiba dyh komen entry lama pun sbb dyh tak tgk tarikh nih..dyh ekot mood , tgk tajuk entry kat link widget box tu , selagi menarik hati tajuknye , selagi tu la dayah baca... ;)

    ermmm..pasal interview nih..dyh xde apa nak komen..

    haha..takat baca tambah pengetahuan am je la..
    hihi..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...