Wednesday, December 21, 2011

Soya boleh mengurangkan bilangan SPERMA .

Assalamualaikum kawan-kawan, harini aku nak share sesuatu dengan korang. Tajuk entry kali ni nampak lebih berani dari tajuk yang sebelum-sebelum ni. Terdetik nye aku nak buat entry ni selepas salah sorang kawan aku ni menerangkan tentang keburukan makan tempe & minum air soya. Aku dah la penggemar TEMPE & Air Soya. Bila kawan aku tu bagitahu pasal keburukan soya ni, aku rasa macam sedih. hehe ~ yela, MAKANAN KEGEMARAN aku kowt . . Tempe kan diperbuat dari SOYA. 

            Source : Google

Jadi, aku pun minta bantuan En. Google & di sini aku nak kongsi dengan anda tentang keburukan Soya. Antaranya :


1- Tinggi kandungan asid phytic yang menghalang penyerapan zat dan mineral di dalam usus.
*Akibat : zat-zat dalam makanan yang kita makan sehari-hari tak memberi manfaat kerana tak diserap
tubuh.

2- Mengandungi hemaglutinin. 
    *Akibat : sel darah bercantum sesama sendiri.

3 - Mengandungi goitrogen.
     *Akibat : fungsi tiroid menjadi lemah.





 Source : Google


4- Kebanyakan soya adalah genetically modified tujuannya adalah untuk memperbaiki kualiti dari segi saiz dan  lain-lain.
*Akibat : soya tersebut kaya dengan racun perosak dan hilang khasiat semula jadi.


5- Tinggi kandungan natural toxin iaitu antizat yang menghalang tugas enzim mencerna makanan dalam tubuh.Toksin ini tidak dapat dimusnahkan melalui proses memasak.
*Akibat : Kembung perut , kekurangan asid amino, kerosakan pankreas. 


6- Wujud unsur heavy metal toxis dalam tubuh badan.
*Akibat : nyanyuk.


 Source : Google


7- Soya dapat melemahkan kejantanan lelaki dan mengurangkan kesuburan lelaki dan perempuan.

8- Soya juga meningkatkan risiko kanser payudara, kanser ovari, kanser prostat serta melemahkan otak dan tulang kerana soya ada hormon estrogen yang sama dengan estrogen pada wanita.

Lagi info tambahan :

* Untuk lelaki yang suka diet sayur-sayuran berasaskan soya dinasihatkan mengurangkan pengambilan makanan itu kerana ia berisiko menjejaskan kesuburan golongan itu dengan mengurangkan bilangan sperma.
Sumber :  DrZubaidi , BlackRoseHunterZonBebas.com



 Source : Google

Aku research juga tentang kebaikan minum soya ni. Korang boleh baca kat sini untuk kelebihan soya --> DrRozmey dan korang boleh jugak try google info lain. Kesimpulannya di sini, aku bukan la nak cakap tak boleh minum soya atau tak boleh makan tempe. Just nak share dengan korang some info. Terpulang pada korang nak minum soya ni ke tak. Korang pon leh wat research sendiri mengenai kebaikan & keburukan soya ni. Google sudah ~

Sharing is caring ^_^



15 comments:

  1. minum boleh tapi berlebihan boleh membawa mudarat seperti yang dihuraikan cewah mcm DMFK plak haha

    ReplyDelete
  2. ummi zara: ha'a lupa nak mention kat situ , tp dlm link2 yg byk2 tu ada je.dr dr tu ..tp kalau kite dah tahu kite ni byk penyakit better jgn minum sgt la sbb kan soya menyebabkan zat makanan susah nak diserap. Padanla kalsium kite tak serap2 eh :P padahal baru je start minum susu thn ni , nk salahkan soya plak.RINDU nak makan tempe. nnti nak makan tapi secara sederhana ...

    ReplyDelete
  3. Fuhh!! Nasib baik Amir makan soya nih sket2 jer..hehe3

    ReplyDelete
  4. amir: makan soya ke minum soya?

    ReplyDelete
  5. suka gk minum soya.tempe suka gk..

    **gmbr posing2 kt kete mewah tu kt melaka

    ReplyDelete
  6. yerker..
    kami satu family selalu beli air soya dalam kotak tue..
    sekali beli sampai 5 kotak..
    pasnie kena kurangkanlah..

    ReplyDelete
  7. mama tisya:cantik la ..melaka kat ner tu? ramai kan penggemar tempe n soya. huhu~ sy hari hari makan tempe masa cafe kat office ni ada, skrang dah tkde dah cafe ni, so dah stop,

    cute mum: sy pon slalu beli soya kotak tu, tp skrang dah jarang sbb malas nak kene beli tiap minggu ...minum sorang....huhu~

    amir: hehe ~ minum leh , jgn byk sgt ...sehari setits sudah..:p kawan akak yg dah kawin yg inform pasal ni, so akak rasa patut akak share ngn smua ....sharing is caring kan...:)

    ReplyDelete
  8. Waahhh, gmbr sambal tempe tu sgt menggiurkan dan mnggugat imannn...waaa waaa waaa....

    ReplyDelete
  9. nk tempe....lama dah tak makan.nnti nak makan..eh! soya pon

    ReplyDelete
  10. sekali makan nak lagi la...>_<

    ReplyDelete
  11. kene bgtau mujoko ni..die bukan sesekali mkn..tp ari2 die mkn

    ReplyDelete
  12. aku pon dah jarang makan. din meraung-raung nak makan, pastu aku kata, makan jela.skali skala makan boleh je. huhu~ tp dlm kes mujoko tu , parah gak.tp sbnrnye ada baik buruknye la...huhu.

    ReplyDelete
  13. Cuba baca kat sini...ada info tentang minuman soya yang non-GMO,telah dtambah dengan kalsium, dan lengkap dengan keperluan protin untuk diet harian kita: http://myvitalvits.blogspot.com/2012/10/7-kriteria-memilih-protin-soya.html

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...