Thursday, September 27, 2012

Dapur Afasz : Kek Coklat Kukus (Percubaan Kali Pertama)

Assalamualaikum korang . . . 

Nak update entry tentang masakan. Al-kisah, aku dah lama nak try buat kek sendirian berhad tapi asyik takde keyakinan je. Aku memang kurang keyakinan dalam bab masakan. Then haritu , buka-buka hadiah kahwin, ada member aku bagi tepung kek untuk buat Kek Coklat Kukus. Senang je just masukkan satu cawan minyak, satu cawan susu cair, 3biji telur & 1 cawan susu pekat.Teringat pula kenangan bersama rakan-rakan masa belajar di UiTM dulu. Kawan aku buat kek ni & makan satu umah. Sedap!!! Salah sorang housemate aku time study dulu - Kembarku. Yang buat kek - Iza.

Kek Coklat Kukus telah siap di hias dengan taburan warna-warni. 

Asalnya aku nak bawa sebiji kek ni ke Gathering Glamour Raya 2012 tapi aku potong bahagi dua. Nak kasi family aku rasa. Hasil air tangan aku buat kek. First time ! Korang mesti dah beribu kali kan. huhu!

Ha ni la juadah yang aku bawa tuk gathering haritu. Buah oren tu En abg sayang yang potongkan. Kelam kabut juga pagi tu sebab kena hantar adik aku ke sekolah dulu. hehe~

Lepas ni nak buat Kek Coklat Kukus lagi. . . . 





33 comments:

  1. ohooo ada yg instant ek, aritu akak ada letak gk resepi bt kek kukus nih, mudah je dik... kang tgk try ek

    ReplyDelete
  2. Memang sedap kek hasil tangan Fasz tu. Terima kasih. :)

    ReplyDelete
  3. dah bersuami ni kena rajin2 masak selalu..hehehe

    ReplyDelete
  4. wah nampak lembab nya... confirm sedap nih! :-)

    ReplyDelete
  5. kek coklat kukus memang sedap

    masa gathering baru ni kak ati ada bawa 2 biji
    kek coklat kukus :)

    tapi tak sempat rasa yg nik bawa tu

    ReplyDelete
  6. Sedapnya kek coklat kukus,kak Nurul pun baru sekali buat kek coklat nie.

    ReplyDelete
  7. wah.. semangat mem bakingg after kahwin ye.. :)

    ReplyDelete
  8. Perghhh...sedapnyaaa...nnt nk try gakla....mcm senang je pakai instant flour tuu....

    ReplyDelete
  9. pertama kali buat tapi dah boleh buat orang terliur....huhu

    ReplyDelete
  10. Akak mkn kek fasz neh.. Asal rajin, semer jd, dik

    ReplyDelete
  11. Akak mkn kek fasz neh.. Asal rajin, semer jd, dik

    ReplyDelete
  12. Akak mkn kek fasz neh.. Asal rajin, semer jd, dik

    ReplyDelete
  13. adeh...terliur terus saya...hehehe

    ReplyDelete
  14. Tengok dari texture dia...macam sedap....hehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wow dari texture je awk tgk dah leh tahu sedap ke tak? hebat nye

      Delete
  15. next time kena kasi abang rasa - food testing yea....hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. food testing kek ni di buat oleh en suami. bile lepas, leh la bawak ke gathering

      Delete
  16. saya pon ada buat kek coklat kukus last week. first time buat yg kukus. biasa buat yg bakar je

    ReplyDelete
  17. perut tengah lapar.. jadi memang lapar la bila tengok kek hehe

    ReplyDelete
  18. Replies
    1. wah dah dpt kelulusan dari org kuat ni.

      Delete
  19. kek ko sedap jee laa nik..aritu dh rase..pas ni ble laa buat lg..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni member aku yg bg. mcm 3 in 1 la.. mmg nak buat lg. :D

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...