Haritu KEMBARku bagi pekasam dari kampung dia. So aku pon bawak la balik Bangi. 2 minggu lepas baru sempat masak pekasam ni. Nyum ! Nyum !
Ha, ini la Ikan Pekasam Kak Tie dr Lenggong, Perak
Aku tiru cara KEMBAR aku masak. Potong bawang besar & cili padi.
eh! time KEMBAR aku masak takde cili padi, cili padi ni cara Aqilah.
Ini lah hasilnye.Aku pon makan dengan nasi putih yang panas bersama Ikan Pekasam Kak Tie ni yang masih panas. . . . .memang sedap hingga menjilat jari la.
salam ziarah.. lamanya tak makan ikan pekasam yum yum
ReplyDeleteMila: tq ziarah afasz.com. sedap pekasam ni !!!
ReplyDeleteSaya Disini: huhu ~ tq for the pekasam, ada lg sebungkus, maybe this week nak makan.Aku ngn mak aku makan paling byk. Abg ipar aku kata, mak dia masak kasi hancur ikan tu, betul ke?
Hee...peberet zul nehh...
ReplyDeletetak tau la pernah makan pekasam ke tak.makan reti,nama tak tau.men redah je.hahahah
ReplyDeleteliza: em peberet kita gak! makan ngn nasi sje ...perghhhhh !
ReplyDeletearelan: mesti awk pernah makan tp tk thu ikan tu ada pekasam , ala rasa dia mcm ikan masin gak......cuma ada krak kruk dr beras yg sedap !
Salam ziarah.
ReplyDeletePergh, terliur tengok pekasam tu. Penah try skali je sebelum nie.
Abuya: sy makan pekasam ni sejak kawan kenalkan .sejak tu rasa tepikat sgt, pastu slalu gak bawak balik masak tu family time study dulu la. then skrang dpt plak pekasam kak tie ni...perghhh mmg sedap la...rasa skali nak lg. nasib ada lg sebungkus kat umah
ReplyDeleteyap..ada jgak org yg bg hancur ikan tu..sedap gak mkn gtu
ReplyDeleteSaya Disini: oo yeke, tp dah tak nampak dah rupa ikan, kira tulang dia kite hancur kan skali la ek?
ReplyDeleteyep..betul tu.ah sedap nye sedap nye sedap nye..ngah lapr ni
ReplyDeletesedap nye kalau wat tuk buka pose. >_<
ReplyDeleteAqilah mana?
ReplyDeleteSaya Disini : Aqilah Kozai la.kawan ko tu....hehe~ aku chat ngn dia aritu, tanya dia masak cmne, dia letak cili cmtu.hehe ~ pedas
ReplyDelete