Thursday, April 5, 2012

Fresh Orange vs Teh Ais

Malam smlm, badan rasa makin panas. Kepala pening + selsema. Malam Selasa haritu, mengidam Fresh Orange & Teh Ais (padahal Isnin baru-baru ni baru je aku minum) 


Jadi Si Dia pun order dua air yang aku idamkan. TQ to Si Dia. huhu~ Tapi yang mana satu aku minum ek? Dah kata mengidam teh ais & fresh orange, mesti la aku minum dua-dua. Tapi Si Dia bg aku minum fresh orange lebih sikit untuk khasiat vitamin C.

Korang percaya tak Teh Ais ni boleh dijadikan sebagai ubat demam? Tak caya try la p kat En. Google & taip "Teh Ais Ubat demam" Kalau ada entry apa-apa pasal ni , bgtau aku link nye ye hehe~
---------------------------------------------------
Ini ada beberapa tips/cara untuk meredakan demam selsema mengikut pengetahuan aku & sumber en Google. Antara cara untuk meredakan demam selsema :

Jenis Minum
ü   Banyakkan minum air masak (yang ni je aku mampu buat, sebab rasa dia tak macam ubat)
ü   Panadol Souluble ( aku tak suka rasa ubat)
ü   100 plus (rasa ubat juga)
ü   Air buah kembang semangkuk (x pernah rasa, baru tahu dr blog SINI )
ü   Daun Sungkai (mesti tak sedap rasa dia, baru tahu dr blog SINI )

Jenis Lumur/Demoh
ü   Air Asam Jawa (Lumur kat dahi, cara-cara detail kat SINI )
ü   Demoh dengan kain (yang ni aku selalu buat)

Lagi ada tak tips lain yang korang nak share? Kalau ubat-ubatan, aku memang tak boleh la. Semalam ada orang tu asyik suruh makan ubat je. Tapi aku tak mau gak. Sori ye awk >_< , sy memang degil bab MAKAN UBAT .

19 comments:

  1. kena paksa diri mkn ubat jugak :) jaga kesihatan tu...

    ReplyDelete
  2. Haruna Hana: Sbnrnya makan ubat pon tk elok gak. dia just tahan sakit, n merosakkan buah pinggang. <---ayt nk backup diri, tp ada betul nye jugak


    zuan: zuan ni sama ngn si dia la. suka air asam jawa. hehe~

    ReplyDelete
  3. kalau nak demam dan selesema saya cepat2 amik dan makan vitamin C.. memang melegakan.. tapi bila dah demam sangat terpaksa jugak la makan panadol huhu.. nak cepat baik.. antibiotik mesti ambik.. kalau taknak makan ubat.. amalkan makan madu pon ok hehe

    ReplyDelete
  4. Yang saya tahu, kalau sakit tekak, pi makan askrem mcd.... :D
    *dah 2 kali kita makan, sakit tekak dh hilang, cuma ulser je x hilang....

    ReplyDelete
  5. Alaaa.... FAZ nie kalau dah jumpa si DIA ... confirm hilang sakit pening kan....ekekekeke

    ReplyDelete
  6. emm..teh ais kegemaranku....

    ReplyDelete
  7. teh ais ubat demam?..ermm..tp kalau tgh dahaga minum fresh oren mmg soothing sgt..hehe..

    ReplyDelete
  8. spudin: meh la sini, amik dlm peyut. smlm nye.hahahaha

    bert: madu pon sy tak suka gak rasa dia, fresh oren ok la.hehehehe

    liza: amboi promote ice cream nampak

    ReplyDelete
  9. hazman: huk huk. smlm tkde selera. tp bila si dia dtg , ok sikit ....rasa nak makan

    feida: sama la. fav sy teh ais !!

    ReplyDelete
  10. falsya: yeahhhh itu semestinya, dulu sy slalu buat fresh orange sndiri kat umah, skrang dah malas.....kalau tk dulu, sehari sekali buat....sbb nk vit c

    ReplyDelete
  11. banyaknye minummm...takpe ubat demam nye pasal...

    semoga cepat sembuh yee...

    ReplyDelete
  12. Wahhhh...sampai dua. satu untuk ubt demam. satu lagi utk vitamin. =)

    ReplyDelete
  13. Alyza: huhu~ mengidam la. tk minum dua2 la. minum air oren byk sikit.yg lagi satu tu org lain minum

    zarol:pandai pon zarol ni. hahahaha ~

    ReplyDelete
  14. salah tips nih.. kalau doktor baca, mesti dia cakap ia tak betul.. hehehe

    ReplyDelete
  15. KENA BANYAK MINUM AIR MASAK KALAU PANAS BADAN HIHIHI...

    ReplyDelete
  16. 1st time tau nurul dengar.. len kali nak try buat.. Take care kak fasz.. ;)

    ReplyDelete
  17. uh,..sedap tea ais tu...tapi fresh oren lagi sedap..campur 2 sekali sedap kot..gerenti esok kebah demam...p/s....tipu jer

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...