Friday, April 6, 2012

Subhanallah : Hikmah Bersin & Menguap

Dalam minggu ni, teruk juga aku selsema. Bersin lebih dari 100 kali rasanya. Jadi aku nak kongsi kan dengan korang tentang bersin. Kalau korang google pasal bersin, mesti jumpa fakta ni : Bersin adalah lawan dari menguap iaitu keluarnya udara dengan keras, kuat disertai hentakan melalui dua lubang, hidung dan mulut. Semua orang mesti pernah bersin kan? Tipu la kalau cakap korang tak pernah bersin. :D

Model Bersin : Gambar masa projek poster H1N1 time belajar dulu., 

Muhasabah Diri : Hikmah Bersin

Dari Abu Hurairah radhiyallahu ta'alaa anhu: 

Rasulullah bersabda : " Sungguh Allah mencintai orang yang bersin dan membenci orang yang menguap, maka jika kalian bersin maka pujilah Allah, maka setiap orang yang mendengar pujian itu untuk menjawabnya; adapun menguap, maka itu dari syaitan, maka lawanla itu sekuat tenagamu. Dan apabila seseorang menguap dan terdengar bunyi: Aaaa, maka syaitan pun tertawa kerananya"

Sahih Bukhari, 6223
sumber : Blog Jefryabdul

"Apabila kita bersin, umpama kita mati satu saat. Bila kita bersin , semua sudah berhenti. Jantung dan nyawa semua sudah berhenti. jadi bila semua sudah berhenti dan hidup semula, kita patut bersyukur dan mengucapkan "Alhamdulillah". Sebab itu bila bersin, ucapkanlah "Alhamdulillah" kerana Allah masih memimjamkan nyawa kepada kita. 
- Dr. Fatma El-Zahra.

Kenapa kalau kita bersin mesti akan tutup mata? Dari sumber en google lagi, ini kerana saraf-saraf yang terdapat di hidung dan mata itu sebenarnya saling berkaitan sehingga pada saat kita bersin maka secara automatik mata akan terpejam.  Aku kalau bersin-bersin mesti rasa mengantuk sangat walaupun tak makan ubat selsema. 

Ni la cara untuk elak virus selsema merebak. Pakai mask. Kalau nak menguap tak payah dah tutup dengan tangan. :p

*Hari tu aku bersin time drive so mata terpejam seketika, terus LOST sekejap. huhu~ nasib baik boleh di kawal.


32 comments:

  1. falsya mmg tau tp xtau detail..tq for sharing..heheh..

    ReplyDelete
  2. nmpk mcm muka izah la kt atas tu

    ReplyDelete
  3. falsya: welcome falsya, kite google je, untuk tahu dan sharing balik kat korang

    saya disini: huhu~ tu model aku tu, yg kedua tu ko kenal tak????

    model menguap tk de le yg sudi jd.ingat nak mik LIZA

    ReplyDelete
  4. ha'ah bersin mesti mata terpejam kan..klu tgh drive risau gak kan sbb tgh drive mata terpejam huhuhu

    ReplyDelete
  5. tq faz...dah tau..tp bagusnye faz igtkan kite semua skali lagi..sebagai peringatan..kadang kite lupa kan..

    ReplyDelete
  6. kak, dah pergi klinik lum? rehat cukup2 kak.. kalau tak ley drive, jgn drive..bahaya. Man doakan agar akak cepat sembuh.

    ReplyDelete
  7. beb aku tau gmbr ni digunakan utk ape...nk wat POSTER H1N1 kan...heheheheh.....nape dahi ko ade bintik2 merah...hehehe

    btw thanks 4 d info !!

    ReplyDelete
  8. memang masa bersin kalau perasan, telinga jadi sunyi,mata memang terpejam la kan, nafas terhenti seketika, badan kaku sesaat tp kita tak perasan..semua ni utk ingatkan kita ttg mati...thanks 4 sharing nice :)

    ReplyDelete
  9. sama2 la kita menguap! ehhh bersin..ehehehe thanks for sharing sis :)

    ReplyDelete
  10. Info yg menarik untuk di kongsi...setuju sangat2...Cik rose pun suka bersin...rasa puas..

    ReplyDelete
  11. bersin di kala bace entri ni. hee.

    ReplyDelete
  12. Salam kenal Faz...
    Ada org ckp bersin itu mengeluarkan segala penyakit dlm badan kita.
    Follower ke 283

    ReplyDelete
  13. seb baik tak jadi apa2.. kalau bersin . kena gakpaksa mata terbukak kalau driving. baahaya tau

    ReplyDelete
  14. kadang tu ada jugak orang yang marah2 bile bersin..
    sedang kan dia tak tahu langsung di sebalik hikmah bersin...

    ReplyDelete
  15. thanks.. menariknya,, nak kongsi dengan kawan kat fb.. :)

    ReplyDelete
  16. baru tau, huk2. terima kasih bagi info ni.. ;)

    ReplyDelete
  17. astaghfirullah...
    tak sedar pulak slame nie
    bersin pon de kbaikn nye..
    :) thanx for sharing

    ReplyDelete
  18. kalau selalu bersin time pagi2x tu rasanya ada masalah RESDUNG YANG KUAT la kannn...

    ReplyDelete
  19. Hazman: yup dulu faz ada resdung , sejak dah buat terapi al jabbar- dr family. dah tkde resdung alhamdulillah.

    ReplyDelete
  20. cotton candy: yup rasa satu kepuasan bile bersin. rupanya mmg ada kebaikan bile kite bersin

    nadhirah: welcome nad... :D

    ReplyDelete
  21. ella /fatin- welcome///kongsikan la pd kawan kawan. :D

    ReplyDelete
  22. eita: betul ckp eita tu, diorg yg marah tu , sbb biasanya diorg tkt berjangkit la tu .. tk pon tkt merecik air liur.

    nurul ok..tq nurul....take care jugak nurul

    boni: hehe kan auto matik akan ttp mata time drive, kalau faz bersin teruk n byk kali mmg tk leh drive. sbb bile bersin kite ttp mata n rasa mengantuk series !!!

    ReplyDelete
  23. nazayiena: oh yeke...alhamdulillah .

    ReplyDelete
  24. 9n0L4/cik rose: alhamdulillah

    zuan/kak tihara:welcome :D

    ReplyDelete
  25. anonymous: ko ni smua ko tgk detail ek !!!!!!


    man: akak jenis tk suka makan ubat, tq man for the doa :D

    akhiyy: welcome. sharing2

    diah: sharing is caring la diah

    zarul: welcome zarul :)

    safiyya: kene doa moga perjalanan kite selamat amin:)

    ReplyDelete
  26. hehe....patut mcm kenal model tuu.... :D

    ReplyDelete
  27. haha...korang berdua ke tu..kiki..asmt puan ape ni?lupa da

    ReplyDelete
  28. suker info nih..tq for sharing yaa

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...