Thursday, July 26, 2012

Cucur Roti by Chef Liza Suhaimi

Jom tengok Chef Liza Suhaimi (housemate aku) masak. Tak tahu nama resipi ni. Chef Liza Suhaimi kata dia amik resipi dari internet. 

Roti di potong seperti di atas
Tumbuk udang kering + cili padi (tambah garam sikit)

Gaul kan roti dengan adunan udang kering & cili padi yang ditumbuk tadi. 
Then gaul bersama telur.

Bentukkan adunan tadi jadi bulat. Nak 4 segi pun leh. :D
Sedia di goreng  . . .  .
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
Tadaa. . . . . . 

Rasa macam roti telur. Udang kering tu leh la tukar kepada ikan bilis gak. :D

Time bujang ni la nak tukar-tukar resipi. Lepas ni dah kahwin, kene belajar dengan mak or buku or internet la. hehehe~

Sharing is caring kan >_<

40 comments:

  1. Replies
    1. dia dpt dr internet kata chef liza suhaimi

      Delete
  2. Wah faz dah bagi satu resepi yg bagus. Kebetulan kat umah nie mmg ader roti yg sedang menghampiri expiry.. :)
    nak buat ar petang nie..

    ReplyDelete
  3. Menarik :) cantik rupanya dah siap goreng.

    ReplyDelete
    Replies
    1. menarik kau mmg debommmmmmmmmmmmm

      Delete
  4. best gk resepi nih dik, mudah di msk... tgk gebu je bile dh goreng... ni dh dpt idea utk berbuka nih... tp mmg betul time bujang ni lah kite share2 msk ngn kwn3...

    ReplyDelete
  5. Replies
    1. nyum nyum ..anum try la ... hik hik

      Delete
  6. telur tu pechkan dlm bekas roti tu jgak ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'a tini. ko tak sempat tgk ek. aku n fidah excited tgk sbb cam pelik lak guna roti . hehe~

      Delete
    2. oooo

      * p la jwb komen org lain..kang diorg terasa xnk blas komen diorg..bls komen kembar je..pilih kasih

      Delete
    3. ok ...aku p jawab...hehehehe pilih kasih ke??? hahahaha

      Delete
  7. eh,simple nye resepi ni..boleh cuba!

    nice sharing sis :)

    ReplyDelete
  8. rasanya macam cucurr udang tak.. hee..
    boleh la nak try kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasa mcm roti telur kak. :)

      tp kalau letak bilis lg sedap kan?

      Delete
  9. Salam kenal :)

    membalas kunjungan di sini :)

    kreatifnya, pelbagaikan kegunaan roti tu...

    ReplyDelete
  10. lepas modified nampak lg sedap

    ReplyDelete
  11. nampak sedap lah..udang kering tu boleh jugak kot kan ganti dengan udang geragau..akak suka udang geragau..

    ReplyDelete
  12. Simple gile, tp nampak sedap gile juge... huhuhu

    ReplyDelete
  13. nmpak gebu bila dah digoreng..mungkin sbb roti tu sendiri ada yis kan..blh cuba ni..roti pun byk

    ReplyDelete
  14. nie kalau cicah ngan sos cili mesti lagi sedap... tapi roti tu guna brand aper yea...? HIGH 5 , MASSIMO atau GARDENIA ?

    ReplyDelete
  15. Wahhh....sedapnyaaaaaaaaaa...........wiwiwiitttt.....nk beli lah nnt...soh liza jual ea.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. la.. liza wat la sendiri. kan liza pandai wat cucur

      Delete
  16. 1st time tengok cucoq roti ni Faz.. Leh cuba sebab resepi mudah je ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Faz-rasanya seperti roti telur ye??

      Telur boleh dimasukkan la ye :)

      Delete
  17. T.kasih ya.. dah lama Follow sini ;)

    ReplyDelete
  18. eh... first time dengar tentang resipi ni.. boleh cuba sendiri ni..hehehe

    ReplyDelete
  19. wah...menarik ni...boleh cuba... ;)

    ReplyDelete
  20. Seyes tak pernah dengar pun ada resipi camni. boleh try nanti. hihi

    ReplyDelete
  21. Nampak sedap & menarik.. Boleh cuba ni..

    ReplyDelete
  22. dh lama xbuat cucur..sejk ko xde aku xmsak pon..mls dh nk masak..cucur lagi la xbuat

    ReplyDelete
    Replies
    1. tkpe. acong takde tkpe nak malas2... kalau dengan acong kene rajin masak . lagi2 kuah singgang :D

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...