Monday, June 11, 2012

Fresh Orange Homemade

Di kala cuaca panas, kalau dapat nikmati jus buah-buahan, mesti sedap! Antara jus yang aku selalu buat kat rumah , Fresh Orange. Kaya dengan vitamin C. Selalu makan buah oren so bila dah bosan aku buat plak jus. 

5 Biji buah oren yang dibeli di Pasar Malam Bandar Baru Bangi setiap hari Sabtu
20 Biji untuk rm10 (boleh campur-campur)

Dah siap kupas , letak dalam blender.

Letak ais sikit. baru la sejuk. . . 

Slurrpppp . . . siap dah !

 Jom kita tengok antara khasiat buah oren (hasil google) :

* Oren mengandungi Beta Carotene - antioksida yang berkuasa memelihara kesihatan sel-sel kita.
* Oren mengandungi Kalsium - membina tulang dan gigi yang kuat.
* Otak kita memerlukan asid folik untuk membesar dengan baik yang dibekalkan dalam buah oren.
* Tekanan darah dapat diseimbangkan dengan magnesium yang dibekalkan oleh buah oren.
*Demi menjada kesihatan sistem kardivaskular dan memelihara kesiembangan elektrolit dalam tubuh, potassium dalam buah oren dapat membantu.
*Makanan yang kita ambil dapat ditukarkan menjad tenaga dengan "thiamin" yang terkandung dlm buah oren.

Tips :
Kulit buah oren yang berwarna putih sebenarnya mengandungi vitamin C yang lebih banyak berbanding isi buah oren itu sendiri. Jika ingin menikmati buah oren, tinggalkan sedikit lapisan putih kulitnya untuk dinikmati bersama isinya. Walaupun agak pahit, namun ini demi kesihatan anda juga :)



29 comments:

  1. Replies
    1. eh sama ngn din. dia suh aku wat air kedonodng plak....tp mana nk dapt kedondong?

      Delete
  2. bagus2... selalunya hubby yg rajin buat jus2 ni semua

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. yg ni takde biji ni...... so blend jela terus

      Delete
  4. Replies
    1. mmg buat time musim panas ...dpt minum bergelas2.

      Delete
  5. mak aiii... mmg sedap ni cuaca cam ni... buat sdiri lg byk minum kan... hehe

    ReplyDelete
  6. Replies
    1. komen nurul skrang sma je...sedap nyeeeee....

      Delete
  7. memang saya tak pernah tolak kalau orang offer fresh orange.
    btw apa beza limau dengan oren ek ?

    tqvm kerana singgah blog saya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. limau apa ek?limau mandarin yg masa tahun baru cine tu ke?

      Delete
  8. buat sdiri lagi sng kan..kat kedai dah la mahal..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup...kat alamanda dekat rm5 segelas besar tu.....kat umah leh tambah2...gula pon ikut sukatan kite. :D

      Delete
  9. Kalau x letak gula, lebih bgus kan....even tawar2 masam....sedapnyaa....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'a lebih berkhasiat kalau natural je rasa dia tanpa tambah air gula.....

      Delete
  10. Replies
    1. peel fresh lain , ni home made.. :P

      Delete
  11. amboiiii...mengancamnyer oren tuuuu

    ReplyDelete
  12. Sedapnya fresh oren, my peberet tu, mmg selalu oder kalau p kedai ;D

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...