Friday, May 18, 2012

Pernah tak terjadi kat korang ?

Pernah tak korang beli barang dekat mana-mana yang ada buat promosi then bila cek resit, harga barang tersebut bukan mengikut harga promosi tetapi mengikut harga asal barang tersebut??????


Baru-baru ni , aku ada beli satu barang yang aku rasa murah la dari harga biasa. Disebabkan promosi tu, aku pun beli la. Sekali, bila nk bayar & aku cek resit, harga masih sama seperti harga asal barang itu. Jadi , aku pun p tanya balik kat customer service tempat tersebut dan diorang pun pulangkan duit kat aku mengikut harga promosi. Ni mesti kes lupa nak update sistem harga barang diorang kan . . .  . . .  

Apa jadi kalau aku balik tanpa cek resit?
Pernah tak terjadi kat korang? 
Apa korang buat kalau terjadi sebegini? 

Afasz ambil berat  . . .  eh! mcm tiru trademark TV3 pula . . . .:D



43 comments:

  1. mcm tu x perna lg kena...tp sy selalu kena kat giant...dia tulis harga lain tp bila bayar harga lain..selalu sgt kena mcm tu..kawan2 n family pun ada kena..pastu bile bgtau..dia kata dah key in x bole....dia suruh beli brg lain yg sama harga..

    ReplyDelete
  2. tak pernah kena, kalau kena memang kita bako kita bako. hihi

    ReplyDelete
  3. penah jugak....sbb tu ms byr kena sll alert dgn mesin cashier tu...kena tgk amount ms diaorg scan....

    ReplyDelete
  4. pernah jadi kat gi.ant... kami kebetulan tgk resit, p blk kaunter mntk lebihan duit ;)

    ReplyDelete
  5. Kakak jarang tengok resit selepas membayar. Kalau terkena pun tak tahulah...

    ReplyDelete
  6. blum prnh lg la....slalu kre dulu sblm byr...so, ble time byr 2 pasan r da lbh ke x...: )

    ReplyDelete
  7. sama macam kak zakie..sy jarang tgk resit

    ReplyDelete
  8. pernah kena...tapi perasan bila dah balik rumah la, nak tuntut balik malas la pula...heheee

    ReplyDelete
  9. hua huaaa ...
    ntah2 pernah jadi kat kita, kita x sedarpun sb x pernah kisah nak cek resit. :(

    ReplyDelete
  10. HUISHH..KALO KENE KES CAMNI..KENE TANYA BALIK..
    DISKAUN SKIT X TERASA..KALO BANYAK2 TERASA JGAK TU

    ReplyDelete
  11. lom penah tp kalau tersalah beli / diskaun ada la..

    ReplyDelete
  12. sy kj kt supermarket... memang selalu terjadi benda cm ni ..

    ReplyDelete
  13. pernah kena tp barang yg diambil tu sbnrnya bkn barang promosi, tp barang dr tmpt lain yg diletak sekali kat tmpt brg promosi...agk lancar jgk mulut ni berkata2 hari tu...hihihii

    ReplyDelete
  14. Dan kena tahu juga, modus operandi lain shopping complex:

    - masa musim sale, harga asal barang dinaikkan kepada 200%, lepas tu di letaknya tanda " sale 50%". So org tgk pun, "wahhhh..separuh harga"..Padahal, kita membayar harga asal sebelum sale tu(yakni, takde sale pun!)

    Modus ni adik ipar saya & kawan2 nya kesan sebab mereka dah selalu buat kajian harga barangan yg mereka nak beli sebelum, dan semasa sale.

    ReplyDelete
  15. hrumm..belum pernah kena lagi...ataupun dah pernah kena..tapi tak perasan..huhu..

    bagus juga eh kamu buat entri ni...lepas ni kena hati2 selalu... :)

    ReplyDelete
  16. penah gk sbb tu masa kt kaunter sblum blah tu cek2 dulu heheheh...

    ReplyDelete
  17. yeah kena hati2, selalu check balik bil ikut senarai harga yg sepatutnya.. promosi ni kekadang auta jer, dorang doublekan harga asal lps tu discount 50%..terbaikk!

    ReplyDelete
  18. Kita selalu kalau resit tgk harga total je....nth2 byk kali kot kena...sebab kita suka beli barang yg ada promotion price ni...hahaha...

    ReplyDelete
  19. BIJAK...BIJAK... nasib baik ade simpan resit...anyway harap2 diorang lebih peka next time la kan

    ReplyDelete
  20. pernah kena tapi nasib baik lepas je kaunter pembayaran check balik sebab en. suami rasa terlebih bayar, rupa-rupanya harga barang tu jauh berbeza dari yang dipamerkan..

    ReplyDelete
  21. sy pun selalu check resit sblm balik.. cuma kdg2 terlepas jugak.. yg penting kena simpan resitkan..

    ReplyDelete
  22. itu la pentingnya semak resit lepas bayo kan?

    ReplyDelete
  23. selalu kena check..kadang-kadang dlm sistem dia tak ubah...

    ReplyDelete
  24. Pernah jadi.. selalunya dah balik rumah baru perasan.. Benci betul..

    ReplyDelete
  25. pernah jadi rasanya...itupun bila en abg yg perasan... kak munna jrg sgt nak alert dgn ni semua

    ReplyDelete
  26. biasa saya check dulu sebelum keluar dari tempat pembelian,,

    ReplyDelete
  27. pergi balik kedai tu dan bagi tau pasal ni..... kita patut dpt differential on the price tu... eh biarpun beberapa ringgit / beberapa cent tpi itu hak kita. :)

    ReplyDelete
  28. Belum pernah terjadi...lepas baca en3 ni pasti saya lebih berhati-hati.

    ReplyDelete
  29. diorg mmg byk main taktik.. klau time promosi kdg2 harga awal2 dh naik giler2, pastu diorg letak plak ada diskaun.. klau beli serupa byr harga asal laa, huh...

    ReplyDelete
  30. pernah kena kat Giant.Pastu bila kasitau diaorg ckp itu promosi minggu lepas.Tapi kat tmpt barang tu tag promosi masih ada.Bila jadi mcm tu kitaorg terus tinggalkan barang kat kaunter.Hahaha
    Marah punya pasal.

    ReplyDelete
  31. salam..

    biasanya kalau harga berbeza pun, saya mmg mintak harga yang paling murah lah..hehe


    jemput joint contest syira :

    http://www.sissyira.com/2012/05/contest-2-kata-kata-indah-sticky-post.html

    ReplyDelete
  32. Hurmm stiap kali beli brg, even kt small market or super market, CiM msti peratikn je display hrga kt mesin cashier.

    ReplyDelete
  33. selalu jgak ler balik terus tanpa cek resit

    ReplyDelete
  34. last week member aku kena...walaupun beza 2 ringgit jer... dia nak juga harga promosi... hehehe

    ReplyDelete
  35. pernah terjadi..pergi kawtim blk ngan customer service diorg..

    ReplyDelete
  36. jarang check resit.. hehehe

    ReplyDelete
  37. akak pun suka check resit lepas bayar..sbb kdg-kdg dorang ni gimik ajer ataupun cashier tak perasan..kalau setakat 1 atau 2 RM tak per..tapi klu banyak haruslah bertekak balik dengan dorang

    ReplyDelete
  38. Kdg kdg jew check..kdg kdg xsmpat...mmg pernah terjadi...rietta jmpa customer ervice, dorg plgkan duet...tp klu setakat seposen dua...rietta mls nk urusan pjg pjg....

    ReplyDelete
  39. ohoho pernahhhh! bengang gilerr weh time tu!terus kene maki dorang! :P

    ReplyDelete
  40. penah. itu kecuaian yg tak sepatutnya . sighh. geram pn hado kalo dipikirin balek.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...